Nyrealism

Kanada av Richard Ford

Kanada bokomslag framsidaEn romantext brukar för det mesta ge sig till känna som en självbiografisk eller konstruerad historia. Länge under läsningen av Kanada (Canada, 2012) får man – trots att vad som berättas är smått häpnadsväckande – intrycket att det rör sig om ett i högsta grad självupplevt stoff.

Men det är i själva verket en på det stora hela påhittad historia. Richard Ford (född 1944) kan konsten att berätta och sopa igen spåren av berättartekniska fotsteg. På måttfull prosa men samtidigt med stor inlevelse beskrivs en händelseutveckling genom tonåringen Dells ögon (den äldre Dell i form av berättare kompletterar ibland perspektivet).

Personerna i boken är så levande framställda att det för tankarna till ett reportage. Detaljskärpan gör sig konstant påmind. När Dell tjuvlyssnar på föräldrarnas samtal som ofta bara framträder i fragment, är de svårtydda likt tillvaron är som mest. Och svävar över tillvaron gör fruktan, outtalad men tydlig nog för att all trygghet ska falla i spillror. Och det är vad som snart sker.

Föräldrarna till Dell och dennes tvillingsyster Berner bär i sin tur på en annan sorts fruktan som kastar ljus över deras egendomliga handlingar. Då faderns skumma affärer går snett uppstår akuta penningbehov och hot mot familjen. Det tas beslut om att råna en bank och båda föräldrarna utför det tillsammans. Den desperata akten begrundas av Dell:

Om man tänker noga på varför två någorlunda intelligenta människor bestämmer sig för att råna en bank och på varför dem fortsatte att vara tillsammans när kärleken hade börjat vittra och blåsa bort så finns det alltid skäl som dessa, skäl som längre fram, i ett annat ljus framstår som så befängda att dem måste hittas på.

I romanens andra del som utspelas i Kanada blir Arthur Reminger en central person i Dells nya liv. I en annars så troget realistiskt utförd berättelse står Remingers karaktär ut och kan föra tankarna till F. Scott Fitzgeralds karaktärsgestalt Jay Gatsby – båda lever flott och har fascinerande personligheter, men med mystiska och mörka bakgrunder.

Richard Ford har betraktats som ett av de ledande namnen tillsammans med bland andra Raymond Carver i den rörelse som kallas nyrealism eller ”dirty realism”. Denna form av realism karaktäriseras bland annat som gestaltande en något sjaskig tillika världslig form av ordinär tillvaro.

Nästa bok i sammanställningen De bästa romanerna: Nummer 51

50 klassiska romaner i världslitteraturen

Romanklassiker från dåtid till nutid. Lästips och litteraturhistorisk bildning i en bok.

Finns som ebok och ljudbok

Av Litteraturhistorien.se | Senast uppdaterad: 2024.12.01