Rabelais – den skamlöse munken

François Rabelais (ca 1494–1553) är en portalgestalt inom den franska romankonsten. Hans böcker om jätten Gargantua och dennes son Pantagruel som skrevs på det franska folkspråket har blivit klassiker. I böckerna haglar grovkorniga skämt som ofta lutar sig mot ohämmade dryckesvanor, sexuella situationer och kroppens utsöndringar. Dessa ämnen som dessutom var uppbackade av kritik mot kyrkan gjorde att böckerna censurerades – något som dock inte förhindrade deras popularitet.

Om Gargantua och Pantagruel berättar Rabelais i en svit om fem böcker utgivna under åren 1532–1564. De två första gavs ut under pseudonym och det är framför allt dessa som behållit klassikerstatus.

Den första boken Pantagruel, de törstigas konung1 hade Pantagruel som huvudperson och där fanns också hans följeslagare Panurge som blivit en av de mer berömda sidokaraktärerna från romanernas värld. I denna berättelse är Gargantua bara närvarande i form av de brev han skickar till sin son. Uppföljaren Den store Gargantuas förskräckliga leverne2 går emellertid tillbaka i tiden och skildrar Gargantua från nyfödd till vuxen.

Rabelais var precis som Petrarca en humanist, i den bemärkelsen att han ägnade sig åt studium av antikens författare. Rabelais som var munk blev på grund av sitt intresse för det grekiska – som vid denna tid ansågs kätterskt – utesluten från sitt kloster. Rabelais var därmed typisk företrädare för vad som kunde anses vara en intellektuell under renässansens dagar. Han lär också varit en skicklig läkare och hans vurm för kunskap märks också i romanerna då Gargantua, Pantagruel och Panurge förfogar över otroliga kunskapsmängder. Bland det nyskapande hos Rabelais var användningen av parodin, särskilt riktade mot medeltidens riddarberättelser, men det kan också märkas i hur han driver med teologer.3

Nästa avsnitt ur Renässansen: Shakespeare och det elisabetanska dramat

Källor

1. Ibland används den kortare titeln Pantagruel; den långa franska originaltiteln lyder Les horribles et épouvantables faits et prouesses du très renommé Pantagruel Roi des Dipsodes, fils du Grand Géant Gargantua.
2. Ibland används den kortare titeln Gargantua; den långa franska originaltiteln lyder La vie très horrifique du grand Gargantua, père de Pantagruel.
3. Peter Burke, Renässansen, s 72.